tisdag 28 oktober 2008

Utrikesminister Livni till President Peres: Kan inte bilda en regering

Kadimas ledare, utrikesminister Tzipi Livni har informerat President Peres att hon inte har lyckats få till stånd en koalition för att bilda en regering.

Israels utrikesminister Tzipi Livni har informerat President Shimon Peres att hon inte har kunnat forma en koalition som skulle kunna göra henne till Israels nästa premiärminister. P g a detta kommer förmodligen nyval att hållas i februari.

När hon valdes till partiet Kadimas ledare i september i år, inledde Livni förhandlingar för att forma en koalitionsregering. Men idag, efter mer än fem veckor, har hon kommit till slutsatsen att det inte är möjligt.

Livni hade räknat med att det religiösa partiet Shas som har 12 platser i Knesset skulle ingå i hennes koalition men hon kunde inte gå med på Shas krav att inte förhandla med den Palestinska Myndigheten över Jerusalems status.

Shas-partiets icke-förhandlingsbara ståndpunkt kan betyda att en tvåstatslösning och framtida förhandlingar äventyras. Shas insisterade också på ökade barnbidrag med 1.5 miljarder shekel ($394 miljoner) men Livni var bara villig att erbjuda 400 miljoner shekel ($105 miljoner) och tillade ”Det finns det som staten inte kan säljas för”. Shas väljare består oftast av stora familjer och religiösa yeshiva-studenter som är beroende av regeringen för sitt uppehälle och studiekostnader.

Som Kadimas nyligen valda ledare, hade Livni 42 dagar på sig att forma en koalition och tekniskt har hon fram till den 3 november att göra detta. Men utan Shas och United Torah Judaism-partiet som har 6 platser, kan hon inte få ihop tillräckligt med platser i Knesset för en koalition som både innehåller mitten och vänster/mittenpartier.

President Peres har nu till tisdag på sig att se över situationen och informera Knessets talesman om att Livni inte kan bilda en regering, efter vilket var och en av de 120 Knessetmedlemmarna har tre veckor på sig att bilda en koalition. Enligt israelisk lag krävs ett minimum av 61 medlemmar för att forma en koalition.
Om en regering inte är bildad inom tre veckor efter det att Livni har informerat om att hon inte kan forma en koalition, kallar President Peres till allmänna val som förväntas hållas i februari nästa år. Nuvarande premiärministern Ehud Olmert kommer att sitta kvar på sin post tills en ny koalition har bildats efter 2009 års val.

Olmert avgick den 21 september efter det att pågående undersökningar om korruption under den tid han hade en ministerpost i tidigare israeliska regeringar, resulterade i att hans kabinett blev en interimregering.